Sofie Nyhetsbrev September 2022

Snabbare och säkrare Sofie med version 8.5

Vi fortsätter vårt arbete för att säkerställa att ni som kund alltid ska ha en snabb, tillförlitlig och säker åtkomst till Sofie och allt material ni sparat. Under hösten kommer vi därför att genomföra en uppdatering av Sofie. Det är en säkerhetsuppdatering men i samband med det passar vi också på att genomföra ändringar vad gäller själva utseendet, detta för att på ett ännu bättre sätt leva upp till WGAC specifikationen.

Uppdateringen tillför också ny funktionalitet genom att vi lägger till efterfrågade funktioner. Bland annat vattenstämpel på bilder, QR kod vi utskrift och möjligheten att koppla fält i Sofie till gemensamma ordlistor i form av WikiData, Geonames för att få platskoordinater och ett antal andra listor ni frågat efter för att nu nämna några av de förändringar som kommer.

Ändringarna är också ett led i vårt utökade samarbete med Riksantikvarieämbetet och deras önskemål att Sofie ska kunna använda sig av så kallad länkad data vid export till deras tjänst K-samsök.  Klicka på länken här bredvid för att läsa mer om detta  https://www.raa.se/museer/publikt-arbete/digital-formedling/open-glam-nu/lanka-dina-data/

Sofie Visit

Lösningen som vi tagit fram och som är ersättaren till den tidigare “Publika sidan” har börjat användas av fler och fler. Vi har också ett antal kunder som är i slutet av deras test fas. Har ni inte börjat titta på Visit ännu så hör av er så hjälper vi er att komma igång.

Utveckling

Arbetet med nästa stora version av Sofie pågår men för att inte gå för fort fram med de ändringar som behöver genomföras kommer vi som nämnts tidigare att släppa version 8.5 nu under hösten, därefter planerar vi minst två 8.x versioner innan vi slutligen kan landa i version 9. Den versionen kommer att ha en helt annan datamodell än idag och vara i linje med den datastruktur som Riksantikvarieämbetet också ska använda sig av i deras nya version av K-samsök.

Referensgrupper

För att vårt utvecklingsarbete ska motsvara och leva upp till de behov ni har som kund erbjuder vi nu en möjlighet för er att vara med och direkt påverka Sofie. Till att börja med vill vi skapa två olika referensgrupper, en för er som arbetar med föremål och en andra för er som har fokus på fotografier. Vi planerar att genomföra digitala träffar en gång per kvartal där vi går igenom och redovisar våra planer och idéer och ni får komma med era synpunkter på dessa. Kontakta oss om ni är intresserade att delta.

Användarmöte 2022

Efter ett par år av uteblivna möten så slår vi på stort och kommer i år att genomföra två styckna användarmöten. Det ena blir hos oss själva på Västerbottens Museum den 25-26 Oktober och det andra sker i samarbete med Blekinge Museum, 9-10 November. Detta ger er en möjlighet att närvara utan att behöva resa så långt i vårt avlånga land. Inbjudan till dessa kommer att skickas ut inom kort.

/Hälsningar Sofie Support genom Anders Näslund, Systemutvecklare Sofie.

Nya kommentarer måste godkännas av en administratör innan de eventuellt publiceras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *